Seniorkollo – Måleri i valfri teknik

Seniorkollo – Måleri i valfri teknik

10-14 juni

Måleri i valfri teknik

Denna målerikurs syftar till att stimulera lusten att måla och att se på världen genom målarens ögon. Vi har kortare materialgenomgångar om hur man blandar färg och hur den beter sig på underlaget. Målerimotiven kan hämtas från Sjöviks vackra omgivningar men du kan också måla utifrån minnesbilder och andra skisser. Det är valfritt om du vill arbeta utomhus eller inomhus. I inledningen av kursen presenteras några bildexempel på måleri från konsthistorien, som ger lite vägledning om teknik, motiv ljus med mera. Kursen avslutas på fredagen med en gemensam genomgång av veckans alla bilder.

I bekräftelsen medskickas förslag till eget material att ta med till kursen. Om du inte redan har material hemma kommer du får råd om var du kan köpa sådant.

På denna kurs tillkommer en materialkostnad på 200 kronor, och som betalas samtidigt med deltagaravgiften.

Kursledare: Bo Ljung

Måleri – naturmotiv och egna bilder i akvarell

Bo Ljung är huvudsakligen bildkonstnär, men verkar också sedan många år som konstlärare i olika sammanhang. Sedan 2011 har han haft en deltidsanställning på Västerås konstskola som huvudlärare i måleri och konsthistoria. Västerås konstskola är en tvåårig, studiemedelsberättigad (CSN) konstnärlig grundutbildning med statsbidrag. Bo har också undervisat kontinuerligt på Uppsala regionens folkhögskola i Wik (konstlinjen), PRO:s folkhögskola i Gysinge, Långholmens folkhögskola i Sundbyberg och på Birkagården i Stockholm.

Han har en masterexamen i konstvetenskap på Uppsala universitet och förankrar ofta det praktiska och materiella måleriarbetet och seendet i konstens historia och varierande språkuttryck. Bo har varit en flitig utställare av sin egen konst sedan debuten på Galleri Westlund i Stockholm 1992. Det har fram till nu blivit cirka 40 separatutställningar på gallerier, konsthallar och museer runt om i Sverige.

2023 fick han Västerås stads kulturstipendium i bild samt en utställning på Västerås konstmuseum (14 oktober 2023 till 28 januari 2024). Bos målningar liknar visuella dagboksanteckningar i färg. Han beskriver sitt arbete som ett språkarbete utan avsikt. Innehållet är ofta utvalda fragment av upplevda platser, rum och händelser. Hans ofta storskaliga måleri kännetecknas av ett meditativt och stillsamt myller där betraktaren bjuds in att vandra och utforska.

Hemsida http://www.boljung.com/

Frågor till Bo Ljung kan du ställa via kurser@pros.fhsk.se

Kursdatum: 10-14 juni

Kursstart: Måndag 12:00 med lunch
Kursslut: Fredag 12.00 med lunch

Plats: Sjöviks Folkhögskola

För frågor gällande mat, boende samt allmänt om Sjöviks Folkhögskola, hänvisas till Sara Abrahamsson: 0226-678 16  sara.abrahamsson@sjovik.eu

Kostnad: All vår undervisning är gratis, men på vissa kurser förekommer kostnad för material. På denna kurs tillkommer kostnad på 200 kr.

ANMÄLAN:

Anmälan skall vara skriftlig. Du kan anmäla dig via formuläret nedan eller kontakta skolan för blankett.

Välkommen att kontakta oss på telefon: 0291-212 23, helgfri vardag 10.00-12.00, 13.00-15.00
Eller skicka e-post till kurser@pros.fhsk.se