Natur och Friluftsliv i Västmanland

Natur och Friluftsliv i Västmanland – Fortsättningskurs

Start 15 augusti 2022

PRO Folkhögskola erbjuder en fortsättningskurs i Västmanland för ett rikt friluftsliv tillsammans. Vi samverkar med PRO-distriktet i Västmanland som ser möjligheter med ett ökat kursutbud och delad kunskap relaterat till naturen och aktiviteter ute. Kursen vänder sig främst till dig som har deltagit i kursen i Västmanland under våren 2022, men i mån av plats tar vi in nya deltagare. Platserna vi träffas på är i Västmanland med en variation av stadsnära natur, naturreservat och kulturhistoriskt intressanta platser. Inför höstens träffar kommer vi att göra en gemensam “research” på aktuellt kurstema (svamp, naturfoto mm) som vi kan diskutera på våra zoom-möten inför platsbesöken.  

 

Kursen är på distans i kombination med 5 heldagar där vi träffas under året. Distansundervisningen är via digitala möten på Zoom. Det finns möjlighet att få en introduktion och support under terminen om du är ny användare av Zoom. Inga särskilda förkunskaper krävs. Vi vänder oss till dig som har ett intresse för natur, hälsa och friluftsliv. Vi anpassar gruppens aktiviteter till deltagarnas förutsättningar. Vid träffarna genomförs kursen till störst del utomhus och vandringarna som erbjuds är kortare sträckor i enkel terräng.  Mellan träffarna/zoomträffarna studerar du hemma. Kursen löper över en termin och motsvarar studier på halvfart.
 

Kursinnehåll: 

  • Svampexkursion – Svampplockning, artbestämning och provsmakning  
  • Hälleskogsbrännan – Hur har naturen återhämtat sig efter den stora skogsbranden? 
  • Naturfoto – vi träffar en fotograf och får både teoretisk och praktisk kunskap inom hur vi utvecklar våra kunskaper inom naturfoto.  
  • Studiebesök vid vattenparken i Västerås – Hur kan biologisk mångfald, rekreation och friluftsliv förenas?  
  • Dagsljusets betydelse för vår hälsa och mående. Teori och workshop med ljuslyktor. 

Kursledare: Maria Lindgren – Kulturvetare med inriktning på grön hälsa, örtpedagog och utbildad på SLU – Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp inom trädgårdsterapi och hälsoträdgårdar. Kursledaren har även gått kursen Skogen som upplevelse på Linnéuniversitetet och utbildningen Friluftsliv fördjupning på Malungs folkhögskola

Kurstyp: Särskild kurs, Distanskurs i kombination med träffar på platser i Västmanland under våren. Datum för kursträffarna i Västmanland är på torsdagar, 10.00-15.00: 18 augusti, 1 september, 6 och 20 oktober samt 17 november. Tid för digitala zoom-möten planeras in på måndagar 14.30-16.00 samma vecka som kursträffarna.

Mer detaljerat schema med plats och inriktning på kurstillfälle skickas ut till kursdeltagare i augusti.

Studietakt: 50%

TID OCH PLATS:

Höstterminen
Kursstart: 15 augusti 2022.
Kursslut: 25 november 2022.
Kurstid: Höstterminen 2022.

Distanskurs i kombination med 5 heldagar på olika platser i Västmanland under hösten 2022. Datum för kursträffarna i Västmanland är på torsdagar, 10.00-15.00: 18 augusti, 1 september, 6 oktober, 20 oktober och 17 november. Tid för digitala zoom-möten planeras in på måndagar 14.30-16.00 samma vecka som träffarna. Mer detaljerat schema med plats och inriktning på kurstillfälle skickas ut till kursdeltagare i augusti.

KOSTNAD: Kursen är avgiftsfri, men du betalar 250,- för material/aktiviteter för höstens träffar.Vid träffarna tar deltagarna med sig egen matsäck och bekostar sin resa. Vi kommer att se över möjligheterna att samåka till träffarna.

ANMÄLAN OCH MER INFORMATION:

Sista anmälningsdag:

Anmälan skall vara skriftlig. Du kan anmäla dig här nedan, eller kontakta skolan för blankett. Välkommen att kontakta oss på telefon: 0291-212 23, helgfri vardag 10.00-12.00, 13.00-15.00 eller skicka e-post till  kurser@pros.fhsk.se

För mer information om kursen, kontakta kursledare Maria Lindgren

E-post:Maria Lindgren: maria.lindgren@pros.fhsk.se   Tel: 070-5585004