Natur och Friluftsliv i Västmanland

Natur och Friluftsliv i Västmanland – Kursen är full-endast reservantagningar!

Start 14 februari 2022

Vill du få inspiration, friluftsglädje och nya idéer i mötet med andra? Är du intresserad av att få en mer naturnära vardag i ditt liv? Vill du vara med och utveckla naturaktiviteter för att främja hälsa? Då är det här kursen för dig! 

PRO Folkhögskola erbjuder en längre kurs för ett rikt friluftsliv tillsammans. Först ut är en samverkan med PRO-distriktet i Västmanland som ser möjligheter med ett ökat kursutbud och delad kunskap relaterat till naturen och aktiviteter ute. Platserna vi träffas på är i Västmanland med en variation av stadsnära natur, naturreservat och kulturhistoriskt intressanta platser. Du introduceras till olika områden och aktiviteter bland annat genom boken ”Närmare naturen”. Den beskrivs som ”en populärvetenskaplig bok som tar upp varför vi mår bra av att vistas därute, bland träden och fåglarna, i solen, vid vattnet och utsikterna ”.

Till sommaren planerar vi att erbjuda en veckas seniorkollo i Gysinge med tema ”Natur och friluftsliv”.

Kursen är på distans i kombination med heldagar där vi träffas under året. Distansundervisningen är via digitala möten på Zoom. Det finns möjlighet att få en introduktion och support under terminen om du är ny användare av Zoom. Inga särskilda förkunskaper krävs. Vi vänder oss till dig som har ett intresse för natur, hälsa och friluftsliv. Vi anpassar gruppens aktiviteter till deltagarnas förutsättningarVid träffarna genomförs kursen till störst del utomhus och vandringarna som erbjuds är kortare sträckor i enkel terräng Mellan träffarna/zoomträffarna studerar du hemma. Kursen löper över en termin och motsvarar studier på halvfart.

Kursinnehåll:

  • Naturens hälsoeffekter
  • Enkel vandring och aktiviteter ute i naturen
  • Kultur och skapande i naturen
  • Inspiration av gästföreläsare och studiebesök

Kursledare: Maria Lindgren – Kulturvetare med inriktning på grön hälsa, örtpedagog och utbildad på SLU – Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp inom trädgårdsterapi och hälsoträdgårdar. Kursledaren har även gått kursen Skogen som upplevelse på Linnéuniversitetet och utbildningen Friluftsliv fördjupning på Malungs folkhögskola

Kurstyp: Profilkurs, Distanskurs i kombination med träffar på platser i Västmanland under våren. Datum för kursträffarna i Västmanland är på torsdagar, 10.00-15.00: 17 februari, 24 mars, 28 april, 19 maj och 9 juni. Tid för digitala zoom-möten planeras in på måndagar 14.30-16.00 samma vecka som träffarna.

Mer detaljerat schema med plats och inriktning på kurstillfälle skickas ut till kursdeltagare i januari.

Studietakt: 50%

Vi följer Folkhälsomyndighetens och Folkbildningsrådets rekommendationer när det gäller coronaviruset Covid19. Kursens träffar kan därmed komma att förändras.

TID OCH PLATS:

Vårterminen
Kursstart: 14 februari 2022.
Kursslut: 9 juni 2022.
Kurstid: Vårterminen 2022.

Distanskurs i kombination med 5 heldagar på olika platser i Västmanland under våren 2022. Datum för kursträffarna i Västmanland är på torsdagar, kl 10.00-15.00: 17 februari, 24 mars, 28 april, 19 maj och 9 juni. Tid för digitala zoom-möten planeras in på måndagar 14.30-16.00 samma vecka som träffarna. Mer detaljerat schema med plats och inriktning på kurstillfälle skickas ut till kursdeltagare i januari.

KOSTNAD: Kursen är avgiftsfri, men du betalar 250,- för material/aktiviteter för vårens träffar. Kurslitteratur finns att låna genom skolan.  Vid träffarna tar deltagarna med sig egen matsäck och bekostar sin resa. Vi kommer att se över möjligheterna att samåka till träffarna.

ANMÄLAN OCH MER INFORMATION:

Sista anmälningsdag:

Anmälan skall vara skriftlig. Du kan anmäla dig här nedan, eller kontakta skolan för blankett. Välkommen att kontakta oss på telefon: 0291-212 23, helgfri vardag 10.00-12.00, 13.00-15.00 eller skicka e-post till  kurser@pros.fhsk.se

För mer information om kursen, kontakta kursledare Maria Lindgren

E-post:Maria Lindgren: maria.lindgren@pros.fhsk.se   Tel: 070-5585004