Kursens mål:
- Efter avslutad kurs ska deltagaren ha en fördjupad kännedom om kvinnligt författarskap ur ett nutida och historiskt perspektiv.
- Deltagaren ska också kunna reflektera över hur kön spelar roll i olika litterära verk och de historiska och sociala sammanhangen.
- Deltagarens ska också ha kunskap om olika begrepp som förekommer inom litteraturstudier.
- Deltagarna ska ges möjlighet att genom läsning och skrivövningar få syn på olika verktyg som finns i en författares verktygslåda.
Innehåll:
- Vi läser skönlitterära texter av kvinnliga författare från 1700-talet till idag. Vi reflekterar kontinuerligt över kvinnliga författares texter, levnadsvillkor och möjlighet att bli utgivna. Dessutom berör vi under kursen olika teman som berörs i texterna.
- Vi gör olika inspirerande skrivövningar och genomgång av olika skrivtekniker för att hitta sin röst och vad man vill uttrycka.
- Studiebesök och författarsamtal.
Arbetssätt:
- På folkhögskola arbetar vi tillsammans och tar tillvara på varandras engagemang, kunskaper, erfarenheter och funderingar. Vi arbetar utforskande, lär av varandra och möts i samtal kring litteratur. Det egna läsandet och skrivandet varvas med studiebesök, författarsamtal och stadsvandringar.
Litteratur:
Kamp och kärlek: Sara Stridsberg, Chimamanda Ngozi Adichie och fler favoriter från 2000-talet av Lena Kjersen Edman
Datum och tid:
Kursstart: Skolgemensam start 26 augusti 2024. Terminsslut: 20 december 2024
Kurstid: Kursen går under en termin med omfattning om 25%. Vi träffas på tisdagar kl 9:00 – 15:00.
Plats: ABF:s lokaler på Kommunalvägen 26, Huddinge
Kostnad: All undervisning på folkhögskolan är avgiftsfri. Skolan har dock rätt att ta ut omkostnadsavgift för material, litteratur och studiebesök. Omkostnadsavgiften för denna kurs är 500 kronor per termin.
Kursansvarig lärare: : Anna Christofferson Litens mailto:anna.christofferson.litens@profolkhogskola.se
Intyg: Samtliga deltagare får kursintyg efter genomförd kurs.
Närvaro: För intyg krävs tillräcklig närvaro så att läraren anser att kursdeltagaren fullföljt kursen. För CSN gäller särskilda regler
Studiemedel: CSN: Kursen ger rätt till studiemedel enligt befintligt regelverk.
Förkunskaper: Inga förkunskaper, undervisningsspråket är svenska.
ANSÖKAN OCH MER INFORMATION:
Sista ansökningsdag 23 juni
Ansökan skall vara skriftlig. Du kan ansöka via formuläret nedan, eller kontakta skolan för blankett. Välkommen att kontakta oss:
Telefon: 0291-212 23, helgfri vardag 10.00-12.00, 13.00-15.00
E-post: kurser@profolkhogskola.se