Globalkurs: Moldavien nr 18

Samhälle | Kursnr: 18

Kursdatum

Förberedande kursvecka på Gysinge Herrgård 30 mars - 3 april 2020. Mellanliggande studier på hemmaplan 3 dagar.
Resa till Moldavien 5 -12 september 2020 (beroende på tillgång till flyg kan datum för avresa/hemkomst flyttas någon dag).
Återträff på Gysinge Herrgård 16-18 oktober 2020.

Tid

Kursstart i Gysinge måndag 30/3 12.00 med lunch
Kursslut fredag 3/4 14.00

Plats

Gysinge

PRO:s Folkhögskola
Bruksgatan 5
811 97 Gysinge

Kostnad

Ca 11.000 kr.
Priset avser:
Mat och logi (del i dubbelrum) , ca 5000 kr totalt 8 dagar i Gysinge.
Resa Tur och retur till Moldavien samt boende (del i dubbelrum) ca 6000 kr samt
studiebesök och vissa gemensamma resor i Moldavien.
Mat i Moldavien är inte inkluderat i priset men prisnivån är mycket låg.

Om kursen

Kursen börjar med en vecka på PRO:s folkhögskola i Gysinge. Under första veckan lär vi känna varandra, våra olika intressen och påbörjar vår gemensamma bildningsresa till den tidigare Sovjetstaten Moldavien som liksom andra blev fristående länder 1991. Moldavien har sedan dess haft ett flertal interna kriser och betecknas vara det fattigaste landet i Europa.

Under kursen lär vi oss mer om landet och förbereder oss tillsammans för en kommande resa till Moldavien i slutet på maj 2020. Efter första veckan fortsätter vi våra studier tillsammans på distans på nätet för att göra vissa uppgifter för att öka vår kännedom om landet.

Du som deltagare har möjlighet att under kursens gång göra fördjupningsstudier utifrån just dina intressen. Vi kommer att vidga våra vyer och möta människor i deras vardag. Förmodligen upptäcker vi att vi har mycket gemensamt, trots olika bakgrund, kulturella olikheter och förutsättningar. Vi lär oss landets historia, ekonomi, politik, natur och kultur. Följ med på en upplevelse som innehåller förberedande studier med efterföljande resa samt en uppföljningsträff!

Vid besöket i Moldavien kommer vi att göra olika studiebesök beroende på deltagarnas intressen. Huvudstaden Chisinau, där vi ska bo och göra studiebesök blir en del av resan, men vi ska även besöka olika delar av landet. Vi har kontakter med organisationer och besöker offentliga institutioner, äldreomsorg, turistiska attraktioner mm, allt utifrån deltagarnas gemensamma planering.

Resan med våra upplevelser dokumenterar vi tillsammans i skrift, foton och kanske film.

Kort om Moldavien

Moldavien är ett för de flesta rätt så okänt land, litet till ytan men ändå delat då det finns en del som utropat sig som eget land, Transnistrien. Landet är inklämt mellan Ukraina och Rumänien men också med ett visst inflytande från Ryssland. Politiken är mycket konfliktfylld och korruption är ett stort problem, och delvis p g a det är landet fattigt och klyftorna stora. Jordbruk dominerar som näring men man söker också andra områden att utvecklas inom. Som kuriosa kan nämnas att landet har världens största vinkällare på 55 km under jord.

Antal kursplatser: Begränsat antal platser.

Förkunskaper: Inga särskilda förkunskaper krävs, några av besöken i Moldavien kan dock presenteras på engelska, så det är en fördel om man kan engelska. I dessa sammanhang blir det dock lite sammanfattande tolkning till svenska.

Lärare

Åke Söderman

Åke Söderman är tidigare ABF-ombudsman med lång erfarenhet av internationellt folkrörelsebistånd och flera Läs & Res-satsningar (bl a till Moldavien)

Vill du veta mer?

Välkommen att kontakta PRO:s Folkhögskola, tel. 0291-212 23 eller e-post kurser@pros.fhsk.se

Anmäl dig till kursen

Sista anmälningsdatum: 17 februari

Hämta anmälningsblankett som pdf »