Globalkurs: Gambia – nr 88

Samhälle | Kursnr:

Kursdatum

Förberedande kursvecka på Gysinge Herrgård 9 - 13 september 2019.
Resa till Gambia 18 januari - 1 februari 2020 (beroende på tillgång till flyg kan datum för avresa/hemkomst flyttas någon dag).
Återträff på Gysinge Herrgård med 2 -3 dagar uppföljning i början av mars 2020.

Plats

Gysinge

PRO:s Folkhögskola
Gysinge Herrgård
810 21 Gysinge

Kostnad

Ca 15.000 kr.
Priset avser:
Mat och logi (del i dubbelrum) i Gysinge.
Resa Tur och retur till Gambia samt boende (del i dubbelrum) i Gambia.
Studiebesök och vissa gemensamma resor i Gambia, t.ex. till och från flygplats.
Mat i Gambia än inte inkluderat i priset.

Om kursen

Kursen börjar med en vecka på PRO:s folkhögskola i Gysinge. Under första veckan lär vi känna varandra, våra olika intressen och påbörjar vår gemensamma folkbildningsresa till det lilla Västafrikanska landet som nu tar sina första trevande steg mot demokrati efter drygt två decennier av auktoritärt styre. Efter första kursveckan i Gysinge fortsätter vi att kommunicera i en grupp på nätet.

 

Under kursen lär vi oss mer om landet och förbereder oss inför tvåveckorsresan till Gambia. Du som deltagare har möjlighet, under kursens gång, att göra fördjupningsstudier utifrån dina intressen. Vi kommer att vidga våra vyer och möta människor i en helt annan vardag än vår egen för att kanske upptäcka att vi har mycket gemensamt, trots alla spännande olikheter och förutsättningar. Vi lär oss bland annat mer om landets historia, om olika folkgrupper, ekonomi, politik, natur och kultur. När vi är på plats i Gambia kommer vi att göra olika studiebesök. Beroende på deltagarnas intressen förbereder vi studiebesök på landsbygden, i parlamentet, i skolor och på vårdinrättningar. Vi kommer bland annat att få träffa yngre och äldre människor i deras vardag, konstnärer, politiker, aktivister. Vi kommer även att få många fina natur- och kulturupplevelser på vår resa.

 

Resan och våra upplevelser i Gambia dokumenterar vi tillsammans. Efter resan kommer vi att träffas en helg i början av mars på folkhögskolan i Gysinge. Under återträffen utvärderar vi det som vi har varit med om och sammanställer också våra resedokumentationer. Under helgen förbereder vi oss för att hålla föreläsningar för PRO-medlemmar ute i PRO-föreningarna.

 

Kort om Gambia

Gambia är en kolonial skapelse som sticker rakt in i Senegal utefter Gambiafloden. Landets invånare lever på turism och export av jordnötter och ekonomin växer, med stort internationellt stöd. Efter en statskupp 1994 fick Yahya Jammeh, Gambias tidigare president, makten. Jemmah styrde landet i 22 år med auktoritära metoder. Under vår resa får vi möta människorna som slutligen lyckades enades i en gemensam koalition över alla gränser och som i valet i december 2016 avsatte Jammeh. Det var en spänd tid innan kompromisskandidaten Adama Barrow, som vann presidentvalet, kunde tillträda som president flera månader senare. Gambierna lyckades behålla lugnet och övergången kunde ske fredligt. De Ecowas-styrkor, som stod beredda runt Gambia, behövde aldrig intervenera.

Antal kursplatser: Begränsat antal platser.

Förkunskaper: Engelska är det officiella språket i Gambia. I Gambia sker föreläsningar och studiebesök på engelska utan tolk, därför är det bra om du kan engelska.

Lärare

Rosalie Sanyang och Kristin Spolander

Rosalie Sanyang är distriktsstyrelseledamot i PRO Bohuslän och före detta ABF-ombudsman med närmare 20 års erfarenhet från samarbeten i Gambia. Rosalie har skrivit boken ”Fatou - en syster i Gambia”.

Kristin Spolander är rektor för PRO:s folkhögskola. Kristin har bland annat många års erfarehet som projektledare i olika samarbetsprojekt i Afrika.

Vill du veta mer?

Välkommen att kontakta PRO:s Folkhögskola, tel. 0291-212 20 eller 0291-212 23 eller e-post kurser@pros.fhsk.se

Anmäl dig till kursen

Sista anmälningsdatum: Vi vill ha din anmälan så tidigt som möjligt. Vid få antal anmälningar riskerar kursen att ställas in.

Hämta anmälningsblankett som pdf »