Globalkurs: Albanien nr 19

Samhälle | Kursnr: 19

Kursdatum

Förberedande kursvecka på Gysinge Herrgård 30 mars - 3 april 2020. Mellanliggande studier på hemmaplan motsvarande 3 dagar.
Resa till Albanien 5-12 september 2020 (beroende på tillgång till flyg/tåg kan datum för avresa/hemkomst flyttas någon dag).
Återträff på Gysinge Herrgård 16-18 oktober 2020.

Tid

Kursstart i Gysinge måndag 30/3 12.00 med lunch
Kursslut fredag 3/4 14.00

Plats

Gysinge

PRO:s Folkhögskola
Bruksgatan 5
811 97 Gysinge

Kostnad

Ca 12.000 kr.

Priset avser:  Mat och logi (del i dubbelrum) i Gysinge, totalt ca 5.000 kr för 8 dygn.

Resa tur och retur till Albanien samt boende (del i dubbelrum) i Albanien.

Studiebesök och vissa gemensamma resor i Albanien, t.ex. till och från flygplatsen Mat i Albanien än inte inkluderat i priset.

Om kursen

Kursen börjar med en vecka på PRO:s folkhögskola i Gysinge. Under första veckan lär vi känna varandra, våra olika intressen och påbörjar vår gemensamma bildningsresa till det tidigare ”stängda” landet Albanien som öppnades upp på 90-talet och nu strävar mot ett eventuellt framtida medlemskap i EU. Efter första veckan fortsätter vi våra studier på distans genom att hålla kontakt på nätet. Under kursen lär vi oss mer om landet och förbereder oss tillsammans för en kommande veckoresa till Albanien i september 2020.

Du som deltagare har möjlighet att under kursen gång göra fördjupningsstudier utifrån just dina intressen. Vi kommer att vidga våra vyer och möta människor i deras vardag. Kanske upptäcker vi att vi har mycket gemensamt trots olika bakgrund, kulturella olikheter och förutsättningar. Vi lär oss landets historia, etniska grupper, ekonomi, politik, natur och kultur. Följ med på en upplevelse som innehåller förberedande studier med efterföljande resa samt en uppföljningsträff.

Vid besöket i Albanien kommer vi att göra olika studiebesök beroende av deltagarnas intressen. Huvudstaden Tirana med tunga minnesmärken från diktaturtiden men också tidigare århundraden blir en del av resan och vi ska även besöka landsbygden, kusten med dess badorter och arkeologiska utgrävningar. Vi söker kontakt med organisationer, besöker offentliga institutioner, turistiska attraktioner m.m.,  allt utifrån deltagarnas gemensamma planering.

Resan med våra upplevelser dokumenterar vi tillsammans i skrift, foton och kanske film.

Kort om Albanien

Albanien är ett litet bergigt land på Balkanhalvön med kust mot Adriatiska havet. Sedan början av 1990-talet har Albanien utvecklats från ett isolerat och fattigt land, styrt av en benhård kommunistiskt regim, till en nation med öppen ekonomi och medlemskap i försvarsalliansen Nato. Albanien fick 2014 officiell status som kandidatland till Europeiska Unionen. Landets utveckling ser ut att gå snabbt och inte minst turism blir en viktig ekonomisk faktor för Albanien.

Antal kursplatser: Begränsat antal platser.

Förkunskaper: Inga särskilda förkunskaper krävs, några av besöken i Albanien kan dock presenteras på engelska så det är en fördel om man kan engelska. I dessa sammanhang blir det bara lite sammanfattande tolkning till svenska.

Lärare

Bengt Wentzel

Bengt Wentzel är tidigare ABF-ombudsman med lång erfarenhet av internationellt folkrörelsebistånd och flera Läs & Res-satsningar, bl. a. till Albanien 2016 och 2019.

Vill du veta mer?

Välkommen att kontakta PRO:s Folkhögskola, tel. 0291-212 23 eller e-post kurser@pros.fhsk.se

Anmäl dig till kursen

Sista anmälningsdatum: 17 februari

Hämta anmälningsblankett som pdf »