Globalkurs: Albanien – nr 61

Starka föreningar | Kursnr:

Kursdatum

Förberedande kurs: 25 februari - 1 mars 2019.
Mellanliggande studier på hemmaplan ca 5 dagar.

Resa till Albanien: 26 augusti - 1 september 2019 (Beroende på tillgång till flyg kan datum för avresa/hemkomst flyttas någon dag).

Återträff 11 oktober - 13 oktober 2019. Vi samlas återigen på Gysinge Herrgård för att tillsammans summera resan och visa bilder för varandra från våra upplevelser och förbereder oss att hålla föreläsningar om kursen/resan ute i PRO-föreningar.

Plats

Gysinge

PRO:s Folkhögskola
Gysinge Herrgård
810 21 Gysinge

Kostnad

Ca 10.000 kr.
Priset avser: Mat och logi (del i dubbelrum) i Gysinge.
Resa Tur och retur till Albanien samt boende (del i dubbelrum) i Albanien.
Studiebesök och vissa gemensamma resor i Albanien, t.ex. till och från flygplats.
Mat i Albanien än inte inkluderat i priset.

Om kursen

Vill du veta mer om och uppleva landet Albanien?

Kursen börjar med en vecka på PRO:s folkhögskola i Gysinge. Under första veckan lär vi känna varandra, våra olika intressen och påbörjar vår gemensamma bildningsresa till det tidigare ”stängda” landet Albanien som öppnades upp på 90-talet och nu strävar mot ett eventuellt framtida medlemskap i EU. Efter första veckan fortsätter vi våra studier på distans genom att hålla kontakt på nätet. Under kursen lär vi oss mer om landet och förbereder oss tillsammans för en kommande veckoresa till Albanien i slutet på augusti 2019.

Du som deltagare har möjlighet att under kursen gång göra fördjupningsstudier utifrån just dina intressen. Vi kommer att vidga våra vyer och möta människor i deras vardag. Kanske upptäcker vi att vi har mycket gemensamt trots olika bakgrund, kulturella olikheter och förutsättningar. Vi lär oss landets historia, etniska grupper, ekonomi, politik, natur och kultur. Följ med på en upplevelse som innehåller förberedande studier med efterföljande resa samt en uppföljningsträff.

Historien, kulturen, samhället är några områden vi fördjupar oss i under kursen samtidigt som vi lär känna varandra inför resan. Kursen innehåller också planering av resan för att alla deltagare skall känna sig delaktiga och få möjlighet att påverka resans program. Mellan utbildningsveckan i Gysinge och resan till Albanien kommer deltagarna att få fördjupningsuppgifter inför resan. Efter resan har vi tre uppföljningsdagar i Gysinge.

 

Studieresan

Vid besöket i Albanien kommer vi att göra olika studiebesök beroende av deltagarnas intressen. Huvudstaden Tirana med tunga minnesmärken från tiden som diktatur men också tidigare århundraden blir en del av resan och vi ska även besöka landsbygden, kusten med dess badorter och arkeologiska utgrävningar. Vi söker kontakt med organisationer och besöker offentliga institutioner, allt utifrån deltagarnas gemensamma planering. Resan med våra upplevelser dokumenterar vi tillsammans i skrift, foton och kanske film.

 

Kort om Albanien

Albanien är ett litet bergigt land på Balkanhalvön med kust mot Adriatiska havet. Sedan början av 1990-talet har Albanien utvecklats från ett isolerat och fattigt land, styrt av en benhård kommunistiskt regim, till en nation med öppen ekonomi och medlemskap i försvarsalliansen Nato. Albanien fick 2014 officiell status som kandidatland till Europeiska Unionen. Landets utveckling ser ut att gå snabbt och inte minst turism blir en viktig ekonomisk faktor för Albanien.

 

Antal kursplatser: Begränsat antal platser.

Förkunskaper: Inga särskilda förkunskaper krävs, några av besöken i Albanien kan dock presenteras på engelska så det är en fördel om man kan engelska. I dessa sammanhang blir det bara lite sammanfattande tolkning till svenska.

Lärare

Åke Söderman och Bengt Wentzel

Åke Söderman och Bengt Wentzel är tidigare ABF-ombudsmän med lång erfarenhet av internationellt folkrörelsebistånd och flera Läs & Res-satsningar (bland annat till Albanien).

Vill du veta mer?

Välkommen att kontakta PRO:s Folkhögskola, tel. 0291-212 20 eller 0291-212 23 eller e-post kurser@pros.fhsk.se

Anmäl dig till kursen

Sista anmälningsdatum: Vi vill ha din anmälan så tidigt som möjligt. Vid få antal anmälningar riskerar kursen att ställas in.

Hämta anmälningsblankett som pdf »