Brukshistoria nr 53

Konst & kultur | Kursnr: 53

Kursdatum

19-23 juli

Tid

Kursstart måndag 12:00 med lunch
Kursslut fredag 14:00

Plats

Gysinge

PRO Folkhögskola
Bruksgatan 5
811 97 Gysinge

Kostnad

All vår undervisning är gratis, men på vissa kurser förekommer kostnad för material.

När du går en kurs hos PRO Folkhögskola betalar du för mat och logi om du väljer att bo på Gysinge Herrgård AB, och för mat om du väljer att pendla.

 

Om kursen

Brukshistoria

Sommarkurs med de gamla svenska järnbruken i centrum, en storslagen industrihistoria och folkrörelsetid som döljer sig i vackra bruksanläggningar eller som ruiner av smedjor och masugnar i skogarna.

Kursen äger rum på PRO:s folkhögskola, belägen på ett välbevarat vallonbruk från 1600-talet, Gysinge vid Dalälven.

Kursen innehåller lektionspass om järnbrukshistorien och tekniken om hur man gör järn, om kolning, gruvor och forvägar, järnvågar och export, arkitektur, bostäder, brukskultur och föreningsliv.

Tre av kursdagarna innehåller också utflykter till Avesta, Söderfors och Sandviken som representerar olika skeden i svensk brukshistoria.

Kursledare Tord Andersson och med medverkan av flera järnbrukskännare

Utflykterna sker med egen bil eller med försorg av skolan. Kostnaderna för resor och ev inträden (ca 500 kr) är ännu inte färdigberäknade. Vissa besöksmål och aktiviteter är svårframkomliga.

 

Antal kursplatser: Begränsat antal platser

Lärare

Tord Andersson

Vill du veta mer?

Välkommen att kontakta PRO Folkhögskola, tel. 0291-212 23 helgfri vardag 10:00 - 12:00, 13:00 - 15:00 eller e-post kurser@pros.fhsk.se

Anmäl dig till kursen

Hämta anmälningsblankett som pdf »